سایت شما نیاز به یک ساختار سایت تعریف شده دارد، چرا که بدون چنین ساختاری، در حد مجموعه پراکندهای از صفحات و پستهای وبلاگی باقی میماند. کاربران به این ساختار نیاز دارند تا در سایت شما ناوبری خوبی داشته باشند و از یک صفحه به صفحه دیگر هدایت شوند و کلیک کنند. گوگل هم از این ساختار برای تشخیص این که چه محتوایی مهم و چه محتوایی نامرتبط با جستجوی کاربران است، بهره میگیرد. در این مطلب هر چه لازم است در مورد مفهوم ساختار سایت بدانید را بیان میکنیم.
چرا ساختار سایت مهم است؟
ساختاردهی سایت هم از نظر تجربه کاربری و هم از نظر قابلیت پیدا شدن برای هر سایتی ضروری است. بسیاری از سایتها فاقد یک ساختار شفاف برای راهنمایی مخاطبان به سمت اطلاعاتی هستند که به دنبال آن میگردند. همچنین داشتن ساختار سایت شفاف در یک سایت منجر به درک بهتر اجزای سایت از سوی گوگل میشود و از نقطه نظر سئو اهمیت بسیار زیادی دارد. پس بیایید نگاه دقیقتری به این مسأله داشته باشیم.
اهمیت تجربه کاربری
ساختار سایت شما تاثیر قابل توجهی در تجربه کاربری (UX) وبسایت شما دارد. اگر مخاطبان نتوانند محصولات یا اطلاعاتی که به دنبالش هستند را پیدا کنند، احتمال اینکه تبدیل به مخاطبان همیشگی یا مشتری شوند، بسیار اندک است. به عبارت دیگر، باید به آنها کمک کنید تا در سایت شما به سادگی ناوبری (یا مسیریابی) کنند. یک ساختار خوب در این زمینه کمک قابل توجهی میکند.
ناوبری در سایت باید آسان باشد. لازم است که پستها و صفحات شرح محصول خود را طبقهبندی کنید و به آنها لینک بدهید تا به آسانی قابل یافتن باشند. لازم است که مخاطبان جدید بلافاصله بفهمند شما چه خدماتی دارید یا چه چیزی میفروشید.
اهمیت برای سئو
یک ساختار سایت مناسب به شکل گستردهای شانس رنکینگ شما در موتورهای جستجو را افزایش میدهد. این موضوع به سه دلیل اصلی اتفاق میافتد:
الف. به گوگل کمک میکند سایت شما را «بفهمد»

گوگل اینگونه ساختار سایت شما را درک میکند
نحوه ساختاردهی سایت شما به گوگل کمک قابل توجهی میکند در این که کجا با ارزشترین اطلاعات سایت شما را پیدا کند. این کار به موتورهای جستجو کمک میکند تا بفهمند سایت شما بیشتر در چه موردی است و یا اینکه چه میفروشید. یک ساختار سایت مناسب همچنین به موتورهای جستجو کمک میکند تا محتوا را یافته و به سرعت ایندکس کنند. به این ترتیب یک ساختار خوب لازم است منجر به رنکینگ بهتر در گوگل شود.
ب. مانع از رقابت شما با خودتان میشود
روی سایت خود ممکن است پستهای وبلاگی داشته باشید که خیلی شبیه هم باشند. اگر، برای مثال، خیلی راجع به سئو بنویسید، ممکن است چندین پست وبلاگی راجع به ساختار سایت داشته باشید که هر کدام یک جنبه متفاوت را پوشش میدهند. در نتیجه، گوگل نمیتواند تشخیص بدهد که کدام یک از این صفحات اهمیت بیشتری دارد و به این ترتیب شما باید با محتوای خودتان برای دریافت رنکینگ بالاتر گوگل رقابت خواهید کرد. لازم است که اجازه دهید گوگل بداند که فکر میکنید کدام صفحه مهمتر است. برای این کار به یک لینکدهی داخلی مناسب و ساختاردهی نیاز دارید تا به این ترتیب تمام صفحات بتوانند برای شما، و نه در مقابل شما، کار کنند.
ج. با تغییرات وبسایت شما سر و کار دارد
محصولاتی که در فروشگاه خود میفروشید احتمالا در طول زمان تغییر میکنند. محتوایی که مینویسید نیز همین سرنوشت را دارد. احتمالا وقتی محصولات قدیمی فروش میروند خط محصولات جدیدی اضافه میکنید. یا مقالات جدیدی مینویسید تا قدیمیها را کنار بگذارید. قطعا نمیخواهید گوگل محصولات تاریخ گذشته یا پستهای وبلاگی حذف شده را نمایش دهد، پس لازم است که با این قبیل تغییرات در ساختار سایت خود سر و کار داشته باشید.
چطور ساختار سایت خود را تنظیم کنیم
حالا به این موضوع میرسیم که چطور میتوان یک ساختاردهی سایت مناسب انجام داد. اول به یک ساختار ایدئال سایت نگاه میکنیم؛ سپس توضیح میدهیم که چطور میتوان به این در هر سایتی رسید.
ساختار ایدئال سایت
بیایید با نگاه به یک موقعیت ایدئال شروع کنیم: اگر دارید از صفر شروع میکنید، چطور میتوانید سایت خود را ساختاردهی کنید؟ تصور ما این است که یک ساختار به خوبی سازمانیافته شبیه یک هرم با چند سطح است:
- صفحه اصلی
- دسته بندی ها
- زیر دسته بندی ها (برای مثال در دسته بندی “موبایل ها” ممکن است زیر دسته بندی “موبایل سامسونگ” وجود داشته باشد)
- صفحات شرح محصول و پستهای منفرد

نمونه ای از ساختار سایت اصولی
صفحه اصلی باید از همه بالاتر باشد. بعد، زیر آن در سایت خود چند بخش یا صفحات کتگوری دارید. لازم است که قادر باشید تمام محتوای خود را در زیر یکی از این کتگوریها قرار دهید. اگر سایت بزرگی دارید، میتوانید این بخشها یا کتگوریها را به زیربخش یا زیر-کتگوری هم تقسیم کنید. در زیر کتگوریها یا زیر-کتگوریها صفحات شرح محصول و پستهای وبلاگی منفرد شما قرار میگیرد.
صفحه اول (صفحه خانه سایت)
صفحه اول در بالاترین سطح از هرم قرار میگیرد. صفحه اصلی شما باید مانند یک نقشه ناوبری برای مخاطبان سایت عمل کند. این یعنی، در کنار عوامل دیگر، لازم است که به مهمترین صفحات سایت خود از داخل صفحه اصلی لینک بدهید. وقتی این کار را انجام بدهید:
- احتمال بیشتری دارد که مخاطبان همان جایی کار را تمام کنند که شما میخواهید
- به گوگل نشان میدهید که این صفحات مهم هستند
در ادامه این مطلب به شما کمک میکنیم تا تشخیص دهید کدام صفحات شما برای کسب و کارتان ضروری هستند. بهتر است متوجه باشید که لینک دادن به صفحات بیش از حد زیاد از صفحه اصلی کار خوبی نیست، چرا که باعث شلوغی صفحه اصلی میشود. و یک صفحه اصلی شلوغ نمیتواند مخاطبان را به هیچ سمتی راهنمایی کند. اگر میخواهید صفحه اصلی خود بیشتر بهینهسازی کنید، چندین کار دیگر وجود دارد که میتوانید انجام بدهید.
ناوبری سایت

دو قسمت مهم در بهبود ناوبری سایت، استفاده از “منو” و “برکرامب” هاست.
علاوه بر داشتن یک صفحه اصلی ِ به خوبی ساختار یافته، مهم است که یک مسیر ناوبری شفاف نیز در سایت خود ایجاد کنید. ناوبری عمده سایت شما شامل دو عنصر اصلی میشود:
- منو
- منوی بردکرامب
منو
قبل از هر چیز اجازه بدهید نگاهی به ابزاری به نام منوی سایت بیاندازیم. منوی وبسایت اصلیترین ابزار ناوبری روی وبسایت است و لازم است که بهترین استفاده ممکن از آن را داشته باشید. مخاطبان از منوی شما برای پیدا کردن چیزهای مختلف در وبسایت شما استفاده میکنند. منو به آنها کمک میکند تا ساختار سایت شما را بشناسند. به همین دلیل است که کتگوریهای اصلی در سایت شما همه باید جایی در منوی شما در صفحه اصلی داشته باشند.

دسته بندی ها به صورت کاملا منظم در منو دیجیکالا قرار گرفته اند.
علاوه بر این، همیشه هم لازم نیست که همه چیز را فقط در یک منو قرار بدهید. اگر یک سایت بزرگ با چندین کتگوری دارید، این میتواند باعث شلوغی وبسایت شده و منوی اصلی سایت شما را تبدیل به بازتابی از مابقی سایت کند. به همین دلیل هر کجا که امکان داشته باشد، خیلی عالی است که از یک منوی دوم نیز در سایت خود استفاده کنید.
برای مثال، ایبی (eBay) یک منو در بالای صفحه دارد – که به آن تاپ بار (top bar) هم گفته میشود – و علاوه بر آن یک منوی اصلی دارد. این منوی تاپ بار به صفحات مهمی که در فروشگاه کتگوری ندارند، مثل صفحاتی که مرتبط با اکانت شخصی مخاطبان هستند، لینک میدهند. این در حالی است که منوی اصلی به مهمترین کتگوریهای محصولات در فروشگاه ایبی را منعکس میکنند.
در نهایت، درست مثل صفحه اصلی، نباید بیش از حد لینک در منوی خود قرار بدهید. اگر این کار را بکنید، ارزش آنها هم برای کاربران و هم برای موتورهای جستجو کاهش پیدا میکند.
منوی بردکرامب (منوی شانهای سایت)
میتوانید با افزودن منوی بردکرامب به صفحات خود ناوبری سایت خود را شفافتر کنید. منوهای بردکرامب لینکهای قابل کلیک هستند که در بالای یک صفحه محصول یا پست وبلاگی قابل مشاهده هستند. آنها ساختار سایت شما را نشان میدهند و به مخاطبان کمک میکنند تا بفهمند در کجای سایت قرار دارند و به صورت توأمان هم تجربه کاربری و هم سئوی سایت شما را بهبود میبخشند.

بردکرامب در دیجیکالا
طبقهبندی صفحات (Taxonomies)
وردپرس از به اصطلاح طبقهبندیها (Taxonomies) برای گروهبندی محتوا استفاده میکند. سیستمهای مدیریت محتوای دیگر نیز از سیستمهای مشابهی بهره میبرند. اصطلاح «طبقهبندی» در اصل اصطلاحی برای اشاره به گروهی از چیزها – یعنی در این مورد صفحات شرح محصولات وبسایت – که وجه اشتراکی با هم دارند به کار برده میشود. این کار را برای مخاطبان ساده میکند چرا که افرادی که به دنبال اطلاعات بیشتر در مورد یک موضوع هستند، میتوانند مطالب مشابه را سادهتر پیدا کنند. برای مثال نوشته (post)، برگه (page)، محصول ووکامرس (product) و… هر کدام یک نوع کاستوم پست تایپ هستند که نوشته و محصولات قابل طبقه بندی هستند.
میتوانید محتوا را به روشهای مختلف گروهبندی کنید. طبقهبندیهای پیشفرض در وردپرس شامل کتگوریها و تگها میشود.
دسته بندی ها
لازم است که پستهای وبلاگی و صفحات شرح محصول در سایت خود را به چند کتگوری تقسیم کنید. اگر تعداد این کتگوریها خیلی زیاد شد، لازم است که این کتگوریها را هم به زیر-کتگوری تقسیم کنید تا همه چیز مرتبط و شفاف باشد. برای مثال اگر یک فروشگاه لباس دارید و در آن کفش میفروشید، میتوانید این کتگوری را به چندین زیر-کتگوری مثل «بوت»، «پاشنهبلند»، «پاشنه تخت» و امثال این تقسیم کنید. تمام این زیر-کتگوریها شامل محصولاتی میشوند که در این مورد انواع کفش هستند.

برای مثال در سایت مستر کالا، دسته بندی های مربوط به گوشی های آیفون به خوبی طبقه بندی شده اند.
اضافه کردن این سلسله مراتب و تعیین کتگوری صفحات به کاربران و گوگل کمک میکند متوجه کاربرد یکی یکی صفحاتی که ایجاد میکنید شوند. هنگامی که ساختار کتگوریهای خود را تعیین میکنید، از این که کتگوریهای اصلی را به منوی اصلی سایت خود اضافه کردهاید اطمینان حاصل کنید.
تگ (برچسب) ها
ساختار سایت شما همچنین از اضافه کردن تگها نیز سود خواهد برد. تفاوت بین یک کتگوری و یک تگ بیشتر به ساختار بر میگردد. کتگوریهای سلسلهمراتبی هستند: میتوانید زیر کتگوری یا حتی زیر-زیر کتگوری داشته باشید. این در حالی است که تگها فاقد سلسله مراتب هستند. تگها چنین چیزی میگویند: «آهای، این مقاله یا محصول یک ویژگی خاص دارد که ممکن است برای یک مخاطب جذاب باشد». به تگها به این صورت فکر کنید: کتگوریها فهرستهای وبسایت شما، و تگها ایندکس (یا «نمایه نامها») آن هستند. به این ترتیب یکی از تگهای کفشفروشی که در بالا راجع به آن بحث شد، برای مثال میشود تیمبرلند.
سعی نکنید تعداد زیادی تگ بسازید. اگر یک تگ جدید منحصر به فرد به هر پست یا مقالهای که میگذارید اضافه کنید، هیچ چیز را ساختاردهی نمیکنید. برای همین اطمینان حاصل کنید که هر تگ دست کم دو بار مورد استفاده قرار بگیرد، و تگهای شما مقالاتی را گروهبندی کنند که در اصل به یک موضوع مرتبط هستند.
بعضی از قالبهای وردپرس تگهای هر پست را نمایش میدهند و بعضی هم این کار را نمیکنند. بهتر است مطمئن شوید که تگها در دسترس مخاطبان هستند، ترجیحا در انتهای مقاله و یا در ستون کناری آن. گوگل تنها کسی نیست که از تگها خوشش میآید: آنها برای مخاطبان نیز مفید هستند، که ممکن است بخواهند بیشتر در مورد یک موضوع مطالعه کنند.
لینکدهی داخلی متقابل
ساختار سایت یکسره با گروهبندی و لینکدهی محتوای سایت شما سر و کار دارد. تا به حال بیشتر راجع به اصطلاحا طبقهبندی لینکها بحث کردیم: یعنی لینکها در صفحه اصلی، در ناوبری و در طبقهبندی. لینکهای متقابل اما لینکهای داخلی هستند که به صفحات دیگر در داخل سایت شما ارجاع میدهند. برای این که یک لینک متقابل باشد، باید در صفحهای مرتبط با موضوع صفحهاش قرار بگیرد.
مهمترین صفحات شما احتمالا به چندین صفحه در سایت شما ارتباط زیادی دارند، برای همین بیشتر از همه به آنها لینک میدهید. به یاد داشته باشید که نه فقط صفحهای که به آن لینک میدهید باید مرتبط باشد، پسزمینه لینک نیز لازم است که تا حد ممکن مرتبط باشد.
گوگل از متون اطراف لینکهای شما برای گردآوری اطلاعات درباره صفحهای که به آن لینک میدهید، استفاده میکند. گوگل همیشه از انکر تکست (یا لینک متنی) برای درک اینکه موضوع صفحهای که به آن لینک میدهید چیست، استفاده میکند. اما انکر تکست تنها چیزی نیست که گوگل به آن نگاه میکند. این روزها، گوگل علاوه بر این به محتوای جانبی لینک برای گردآوری اطلاعات توجه میکند. گوگل در حال پیشرفت در شناسایی کلمات و مفاهیم مرتبط است. با اضافه کردن لینکها از یک پسزمینه به جا به گوگل اجازه میدهید به درستی صفحات شما را ارزشگذاری کرده و رتبهبندی کند.
لینکدهی متقابل برای پستهای وبلاگی
در وبلاگها لازم است که به شکل گسترده در مورد موضوعاتی که میخواهید به خاطر آنها رتبه بگیرید بنویسید. لازم است چند مقاله اصلی نوشته و پستهای مختلفی در مورد موضوعات زیرین و مرتبط با موضوع اصلی ایجاد کنید. سپس از طریق این پستهای مرتبط به مقالههای اصلی خود لینک دهید، و از مقالههای اصلی هم به این پستهای مرتبط لینک بدهید. به این ترتیب میتوانید اطمینان حاصل کنید که مهمترین صفحات شما هم لینک دارند و هم مرتبطترین لینکها را دارند.

نمونه از لینک سازی داخلی در دیجیاتو
شاید استعارهای که در ادامه میآید به شما کمک کند متوجه این اصل بشوید: تصور کنید به دنبال نقشه یک استان یا کشور میگردید. ممکن است تعداد زیادی شهرستان کوچک و چندین شهر بزرگتر ببینید. تمام این شهرستانها و شهرها به طریقی به هم وصل هستند. شهرهای کوچک همیشه راههایی دارند که به شهرهای بزرگ میرسند که شهرهای بزرگ همان مقالههای اصلی شما هستند که بیشترین لینک را دریافت میکنند. و شهرهای کوچک پستهای وبلاگی شما هستند. بعضی از راهها (لینکها) به این شهرهای کوچک میرسند، اما به تعداد راههایی نیستند که به شهرهای بزرگ میرسند و تعداد آنها بسیار کمتر است.
لینکدهی داخلی با افزونه یوست Yoast seo
احساس میکنید که از پس از این کار پیچیده برنمیآیید؟ یوست سئو ابزارهای کارایی دارد که لینکدهی داخلی را بسیار راحتتر میکند. ابزار شمارنده لینک متنی سئو یوست لینکهای شما را تصویری میکند و به این ترتیب میتوانید آنها را بهینه کنید. این ابزار لینکهای داخلی در یک پست و لینکهای داخلی به یک پست را نمایش میدهد. میتوانید از این ابزار برای بهبود ساختار سایت خود، با بهبود لینکها بین پستهای مرتبط خود استفاده کنید. بهتر است اطمینان حاصل کنید که محتوای بنیادی شما بیشترین لینکهای مرتبط را دریافت میکند.
سئو یوست در لینکدهی داخلی نیز به شما کمک میکند. ابزار لینکدهی داخلی یوست به شما نشان میدهد کدام مقالات دیگر از سایت مرتبط با مطلبی هستند که مینویسید، و به این ترتیب به سادگی میتوانید به آنها لینک بدهید. برای این کار کافی است لینک مورد نظر را به داخل محیط متنی درگ کنید.
علاوه بر این، این ابزار به شما اجازه میدهد مشخص کنید کدام مقاله محتوای بنیادی وبسایت است و چنین مقالاتی در قسمت بالایی پیشنهادات لینکدهی داخلی توسط افزونه یوست سئو نمایش داده میشوند و هرگز فراموش نمیکنید که به آنها لینک بدهید.
فرصتهای لینکدهی متقابل (Contextual) برای فروشگاههای آنلاین
لینکدهی متقابل در یک فروشگاه آنلاین به شکل متفاوتی با چند صفحه وبلاگی که برای آگاهسازی ایجاد شده باشند، عمل میکند. شما یک موضوع خاص را در صفحات شرح محصولات خود بررسی نمیکنید: بلکه یک محصول میفروشید. برای همین، در صفحات شرح محصول باید بیشتر از هر چیز میخواهید افراد را در صفحه نگه داشته و آنها را قانع کنید که محصول را بخرند. در نتیجه، لینکدهی متقابل برای این کار کمتر کارایی دارد. شما در مجموع نباید لینکهای متقابل در صفحات توصیف محصولات خود قرار دهید، چرا که میتواند باعث کلیک کردن و خارج شدن افراد از صفحه شود.
فقط چند روش به جا برای افزودن لینکهای متقابل به صفحات شرح محصول وجود دارد:
- لینک از یک صفحه بسته محتوی محصولات به صفحات منفرد همان محصولات
- یک بخش «محصولات مرتبط» یا «مقایسه با محصولات مرتبط»
- یک بخش «مشتریان این موارد را نیز خریدهاند»
- یک «بسته محتوی محصولات» یا «موارد پر فروش»
لندینگ صفحه (page) ها
لندینگ پیجها یا صفحات فرود، صفحاتی هستند که میخواهید مخاطبان شما وقتی کلمات کلیدی مشخصی که برای آنها بهینهسازی کردهاید را جستجو میکنند با این صفحات مواجه شوند. برای مثال، قصد داریم افرادی که عبارت «آموزش سئو رایگان» را جستجو میکنند در نهایت به صفحه «آموزش رایگان سئو برای مبتدیان» برسند. برای همین لازم است که با محتوای مرتبطترین لندینگ پیجهای خود به شکل متفاوتی با صفحات دیگر و عادی خود برخورد کنید.
در اینجا راجع به دو نوع از لندینگ پیج بحث میکنیم: صفحات مهم و لندینگ پیج محصولات. هر دو اینها صفحاتی هستند که میخواهید افراد از موتورهای جستجو به آنها فرود بیایند، اما این دو رویکرد متفاوتی لازم دارند. اما قبل از هر چیز، بهتر است به شکل خلاصه به هدف جستجو بپردازیم، چرا که لازم است بدانید مخاطب شما واقعا دنبال چه چیزی میگردد.
هدف جستجو
هنگامی که ساختار سایت خود را تنظیم میکنید، لازم است به هدف جستجو فکر کنید. یعنی به این که افراد هنگام جستجو در موتورهای جستجو به دنبال چه چیزی میگردند باید فکر کنید. آنها چه میخواهند پیدا کنند؟ و توقع دارند چه پیدا کنند؟
برای فکر کردن به احتمالات مختلف در هدف جستجو فکر کنید، و ای بسا ممکن است انواع مختلفی از هدفها را بتوانید در سایت خود جذب کنید. آیا افراد به دنبال یک پاسخ برای پرسش میگردند یا دنبال یک تعریف؟ آیا آنها محصولات را قبل از خرید مقایسه میکنند؟ آیا قصد خرید چیزی برای همین حالا را دارند؟ این موارد معمولا در نوع عبارت جستجویی که وارد میکنند منعکس میشود. همچنین میتوانید از نتایج جستجوی گوگل برای ساختن محتوایی عالی که با نیازهای افراد همخوانی دارد استفاده میکنید.
وقتی ایدهای در مورد هدف جستجو دارید ضروری است که اطمینان حاصل کنید صفحه شما با هدف جستجوی مخاطبان شما همخوانی دارد. صفحهها میتوانند به نیازهایی بیشتر از یک هدف جستجو پاسخ گویند، اما لازم است که درک روشنی از حداقل مهمترین صفحات سایت خود داشته باشید.
صفحات محتوایی بنیادی (Cornerstone)
صفحات مقالات اصلی شما مهمترین مطالب اطلاعات دهنده در وبسایت شما هستند. تمرکز آنها روی تامین بهترین و کاملترین اطلاعات در مورد یک موضوع خاص است، و هدف اصلی آنها فروش محصولات است.
به دلیل این تمرکز، اغلب ما وقتی از مقالات اصلی حرف میزنیم به یاد وبلاگها میافتیم. به حتم، این به آن معنا نیست که آنها فقط میتوانند پست وبلاگی باشند. انواع مختلف سایتها مقالات اصلی خودشان را دارند. قاعده شناسایی: اگر یک مقاله تمام چیزهایی که در مورد یک موضوع مشخص را میدانید را جمعآوری کرد، یک مقاله اصلی محتوایی به حساب میآید.
لندینگ پیجهای محصول
لندینگ پیجهای محصول به شکل قابل توجهی با صفحات محتوای اصلی متفاوت هستند. صفحات محتوایی بلند هستند در حالی که لندینگ پیجهای محصول نباید آن قدر بلند باشند. نیازی نیست این صفحات به صورت مقالات کاملی باشند، بلکه باید محتوای متمرکزی داشته باشند. این صفحات فقط لازم است چیزی را که برای قانع کردن مشتریان لازم است، در خود داشته باشد.
بدیهی است که میخواهید از طریق این صفحات نیز رتبه به دست بیاورید، و این یعنی لازم است که در آنها محتوا وجود داشته باشد. محتوایی که گوگل برای فهمیدن موضوع صفحه به آن نیاز دارد این است که صفحه در مورد چه موضوعی است و برای چه کلمات کلیدی رتبه بگیرد. در حالی که مقالات محتوایی بنیادی ممکن است چند هزار کلمه باشند، چند صد کلمه ممکن است برای لندینگ پیجهای محصول کافی باشد. تمرکز اصلی محتوا در این صفحات باید روی محصولات باشد.
نگهداری از ساختار سایت
ساختاردهی و بازساختاردهی محتوای شما همیشه بیشترین اولویت را در بین تمام کارهایی که لازم است انجام بدهید ندارد. به خصوص وقتی زیاد وبلاگنویسی میکنید، یا دائما محتوا میگذارید، ممکن است به نظرتان کار شاقی برسد. اگر چه همیشه این کار مفرح نیست، اما لازم است که آن را انجام دهید، وگرنه وبسایت شما حسابی به هم ریخته میشود. برای اجتناب از این اتفاق، لازم است که نه فقط ساختار سایت خود را تنظیم کنید بلکه در هنگام افزودن محتوای جدید نیز یک چشمتان به آن باشد. ساختاردهی سایت به حتم باید بخشی از استراتژی سئو بلند مدت شما باشد.
منوی خود را ارزیابی کنید
هنگامی که هدف کسب و کار یا وبسایت شما تغییر میکند، منوی شما نیز باید تغییر کند. هنگامی که به بازساختاردهی سایت خود فکر میکنید، برنامهریزی به شکل تصویری به کمک شما میآید. برای همین یک فلوچارت ایجاد کنید.
منوی جدید خود را با یک یا دو سطح عمق بیشتر ایجاد کنید و ببینید به این ترتیب صفحات بیشتری که در طول سالها ساختهاید را میتواند در خود جای دهد. متوجه میشوید که بعضی از صفحات همچنان معتبر هستند، اما به نظر دیگر با منوی شما مرتبط نیستند. مشکلی نیست، فقط مطمئن شوید که در صفحات مرتبط و نقشه سایت خود به آنها لینک بدهید، تا گوگل و مخاطبان بتوانند این صفحهها را هم پیدا کنند. فلوچارت به شما هر شکافی که در ساختار سایت وجود داشته باشد را نمایش میدهد.
به طبقهبندی سایت خود دوباره فکر کنید
ساختن یک تصویر کلی از کتگوریها، زیر-کتگوریها و محصولات یا پستهای وبلاگی به شما در فکر کردن مجدد به طبقهبندی سایت کمک میکند. این کار را میتوان با استفاده از ابزارهای صفحه گسترده ساده مثل اکسل انجام داد، همچنین میتوانید از ابزارهای تصویریتر مثل لوسیدچارت (LusidChart) یا مایندنود (MindNode) نیز استفاده کنید.

نمونه ای از ساختار سایت با خدمات SEO
آیا کتگوریها و زیر-کتگوریهای (کتگوریهای سطح دوم و سوم) محصولات سایت فروشگاهی شما همچنان یک تصویر کلی منطقی از محدود محصولات یا پستهای وبلاگی و صفحات شرح محصول شما ایجاد میکند؟ شاید متوجه شدهاید که در جایی در انتهای خط یک کتگوری از بقیه بسیار بیشتر موفق بوده، یا چندین پست وبلاگی راجع به یک موضوع و پستهای کمی راجع به موضوعات دیگر نوشتهاید.
اگر یک کتگوری خیلی بزرگتر از بقیه شوید، ممکن است هرم سایت شما از توازن خارج شود. به تقسیم کردن این کتگوری در چند کتگوری دیگر فکر کنید. اما اگر چند خط محصول از بقیه خیلی کوچکتر بودند، ممکن است بخواهید آنها را به هم ملحق کنید. ریدایرکت دادن به صفحاتی که حذف میکنید را فراموش نکنید.
اگر نقشه اچتیامال (HTML) سایت خود را به صورت دستی ساختهاید، بعد تغییر ساختار سایت این نقشه را باید به روز کنید. همچنین اگر یک نقشه سایت ایکسامال (XML) دارید، باید آن را از نو برای کنسول جستجوی گوگل ارسال کنید.
محتوای تاریخ گذشته را پاک کنید
بعضی از مقالات تاریخ گذشته را میتوانید به روز و از نو منتشر کنید، تا دوباره موضوعیت پیدا کنند. اگر یک مقاله تاریخ گذشته است اما هیچ کس هم آن را نمیخواند، شاید بهتر باشد کلا از دستش خلاص شوید. این میتواند سایت شما را به خوبی تمیز کند. چیزی که لازم است در این مورد بدانید این است که هرگز نباید فقط یک صفحه محصول یا مقاله را حذف کنید. چون اگر گوگل نتواند آن را پیدا کند به کاربر یک صفحه خطا ۴۰۴ میدهد. هم موتور جستجو و هم مخاطب شما میبینند که صفحه شما وجود ندارد، و این تجربه بدی است که برای سئوی شما گران تمام میشود.
در مورد این موضوع هوشمندانه عمل کنید. شما باید به شکل مناسبی آدرس صفحهای که حذف میکنید را ریدایرکت کنید، تا کاربر وبسایت (و گوگل) وارد صفحه دیگری که مرتبط با آن است بشود. این کار حتی باعث بهبود سئوی سایت شما میشود.
از کانیبالیزیشن کلمات کلیدی اجتناب کنید
وبسایت شما در مورد یک موضوع خاص است، که میتواند بسیار گسترده یا خیلی محدود باشد. هنگامی که محتوا اضافه میکنید، لازم است که نسبت به کانیبالیزیشن (Cannibalization: به معنای همنوع خواری) کلمات کلیدی آگاه باشید. اگر مقالات خود را برای کلمات کلیدی بسیار مشابه بهینهسازی میکنید، ممکن است شانس رتبه گرفتن گوگل را خودتان از بین ببرید. اگر مقالات متفاوتی را برای عبارتهای کلیدی مشابه بهینه کنید، شروع به رقابت با خودتان میکنید، و این باعث میشود رتبه هر دو صفحه کاهش پیدا کند.
اگر از کانیبالیزیشن کلمات کلیدی آسیب دیدهاید لازم است کارهایی انجام دهید. خلاصه کار این است که باید کارکرد محتوای خود را بررسی کنید، و احتمالا بعضی از آنها را به هم متصل کرده و ریدایرکت کنید. هنگامی که پستها را به هم ملحق میکنید، میتوانید یک درفت جدید با کلون کردن یکی از پستهای اصلی با پلاگین پست داپلیکیت (Post Duplicate) یوست ایجاد کنید. این کار به شما آزادی میدهد تا روی پستهای ترکیبشده خود کار کنید و آنها را بهبود دهید.
سخن پایانی
همان طور که دیدیم، چندین دلیل برای اینکه باید ساختار سایت را جدی بگیرید، وجود دارد. یک ساختار سایت خوب هم به مخاطبان سیگنال خوبی میدهد و هم به گوگل در شناسایی صحیح معماری سایت شما کمک میکند. ایجاد تغییرات را ساده کرده و مانع رقابت صفحات شاخص شما با صفحات مشابه در سایت خواهد شد. برای همین از نکات این مطلب راهنما برای بررسی و بهبود ساختار در سایت خود استفاده کنید. به این ترتیب، مانع از این خواهید شد که ساختار سایت از کنترل شما خارج شود.
سوالات متداول
سواااااااااااااال 1 از شمممممممممممما
سواااااااااااااال 1 از من